Conley-familjen säger att rättssystemet brutits

Conley-familjen säger att rättssystemet brutits

FLATWOODSTwo crumpled bruna papperspåsar fyllda i ett mörkt hörn av hans garage är alla Matt Conley har lämnat från hans dotters sista natt.

Påsarna är toppade med rivna röda rester av tejpen som förseglade dem och markerade dem som bevis i Mattie Conleys död, som dödades för två år och fyra månader sedan i det som till en början tycktes vara en olycka.

Innehållet i påsarna, inklusive smyckade jeans och sweatshirt Mattie hade på sig den natten, verkar berätta för en annan historia, tror hennes pappa.

‘Jag ville att du skulle se dem’, berättar Conley för en reporter, skakande i den fria chillen i januari natt. Granskar hans dotters kläder, hans blick är vittigt men samtidigt skeptisk när han bedömer de bruna fläckarna som stänker på den orange oransjans Matties blod, säger han i en noggrann neutral tone.

Hans röst skakar lite, men det kan vara från förkylningen.

Ödesdigra september natt

Mattie hittades död i vägen på landsbygden Greenup County tidigt på September morgon i 2015; hon hade ridit på baksidan av ett terrängfordon med 19-årige James Wyatt Ratliff i South Portsmouth när Ratliffs 17-åriga flickvän Kelly Dummitt såg dem och jagade ATV med sin bil.

Vad som hände nästa kan aldrig vara klart, men Ratliff och Dummitt arresterades inom några timmar; De hävdade att Mattie hoppade från den hastiga ATV men utredarna sa att bevisen inte fanns med den förklaringen.

Conley kramar sina ögon i misstro när han tittar på tröjan för mycket blod för ett fall, även om ATV var fortskridande tror han.

Det fanns andra bevis, en del av det ignorerades, en del saknade, han och andra familjemedlemmar tror att det skulle ha förändrat utfallet av fallen mot Ratliff och Dummitt. Båda dömdes till sju år fängelse villkor men var placerade på förhandsvisa avledning planer som liknar probationif de följer sina prövningsvillkor för fem år rekordet kommer att utvisas.

Familjen samlar sig för att bedra

Därför samlades Conley och andra familjemedlemmar i slutet av förra veckan i hans blygsama Flatwoods hem, huset där Mattie hade bott på övervåningen med sin pojkvän Dale Leadingham och deras barndatter Macie.

Som på andra kvällar efter arbete och middag talar de om Mattie och Macie och pussel över vad de starkt tror är rättvisa nekad. De förstår de rättsliga hinder som förmodligen skulle ha gjort styvare meningar svårt att säkra, men vad de inte kan bryta sig om och aldrig kan förstå är skillnaden mellan vad som hände och vad de tycker borde ha hänt, nämligen långa fängelsevillkor för vad de tror var mord.

De bor också på förlusten av en ung kvinna som de säger hade övervunnit barndomsproblem, arbetade flera jobb, studerade omvårdnad och var fast besluten att vara en bra mamma till sin lilla tjej. ‘Hon ville bevisa att hon kunde göra något av sitt liv och visa ett exempel för Macie’, säger Beverly Kitchen, Matts mor och Matties mormor.

‘Hon var en spunky little girl när hon var 4 och hon var spunky när hon var 19,’ sa hennes stora moster, Vicki Messer.

Såret fortsätter

Att förlora henne gör ont så mycket som det gjorde för tre år sedan och tankar om Mattie är någonsin närvarande. ‘Det är konstant, från dagsljus till mörkt, från det ögonblick du öppnar dina ögon tills du stänger dem’, sa Conley.

Vad som också gör ont är att hans dotter är död och att de två personer som erkände att hon dödade och sedan försökte dölja sin skuldbarhet är inte bakom barer. Ratliff tjänstgjorde 90 dagar som en del av hans prövning och Dummitt var begränsad i flera månader, båda i fängelse och hemma fängelse, innan hennes ärende löstes, men båda är fria nu.

Matties familj tror att år efterföljande rörelser, handlingar, konferenser och utfrågningar var mer en provning för dem än för de tilltalade.

Varje förbrukad tid som förmedlar familjen och håller dem uppdaterade på fallet, men i slutändan lämnas de kvar, kanske för resten av sitt liv, huruvida de borde ha lobbied mer kraftfullt för en rättegång.

‘Vi spenderade mycket tid med Matties familj. Vi försökte förklara för dem varje del av processen så mycket vi kunde och ta dem med i beslutsprocessen, säger Kelley i en telefonintervju.

Fallet hade några problem, bland dem Dummitts ålder 17 när Mattie dödades, sa Kelley.

Trots att hon blev laddad som en vuxen försvagade verkligheten av grundförhandlingar någon chans till allvarlig fängelsetid när dödsavgiften var borta från bordet. De andra avgifterna, som var lägre nivåbrott, skulle ha återgått till juvenil rättvisa kod.

Åklagare påpekade också att en sannolik försvarsstrategi vid rättegången skulle vara att försöka dämpa Matties rykte.

‘Vi var mellan en sten och en hård plats. Vi ville ha en rättegång men de övertygade oss att det skulle vara svårare på oss’, sa Conley.