Convention Center i centrala Muskegon får konsult för att forma planen

Convention Center i centrala Muskegon får konsult för att forma planen

MUSKEGON, MI Planer för ett konventionscenter på 15 miljoner dollar i hjärtat av centrala Muskegon går framåt med Muskegon Countys anställning av en konsult för att utveckla en huvudplan.

Kommissionskommittén röstade enhälligt tisdag för att godkänna ett konsultavtal på 20 000 dollar med konventioner, Sports Leisure International.

Minneapolis-baserade CSL kommer att förfina länets huvudplan, analysera finansieringsalternativ och förutse den totala skatteeffekten av ett nytt konventionscenter som en gång är byggt.

Convention Center för 15 miljoner dollar tillkännagavs för centrala Muskegon

Bob Lukens, samhällsutvecklingsdirektör med länets kongress- och besökarbyrå, sa att länet kunde bryta marken på ett kongresscenter redan i slutet av 2018 eller 2019, med slutdatum 2021, om allt går enligt plan. Walker Arena.

Hjulen vänder sig mot Muskegon, och utsikterna till ett konferenscenter centrum är ett annat positivt tecken på livet för både staden och länet som helhet, sade Lukens.

Känd designfirma tappat för Key Muskegon lakefront-projektet

‘Det kommer verkligen att hjälpa till att förändra länets och stadsområdets dynamik’, sa han. ‘Det kommer att bidra till att stimulera utvecklingen och (ta med) ytterligare restauranger och centrumspunkter. Det här är nästa logiska steg.’

Inte bara kommer centralsökningsturismen under hela året, det förväntas hjälpa till med att sänka upptagna vinterbeläggningsnummer för centrum och kringliggande hotell i Muskegon-området.

‘Längs kusten är säsongen sommartid’, sa Lukens. ‘Vad ett kongresscenter ska göra är att tillåta oss att förlänga våra (turism) årstider och ta besökare till Muskegon året runt.

‘Vår beläggning över vintermånaderna är i 33 procents intervall, och detta kan väsentligt öka vår beläggning under axelsäsongerna. Om vi ​​kan få vinterbesättning upp till 50 procent, kommer vi att vara i gott skick.’

Holiday Inn för att få miljoner i renoveringar att gå med convention center

CSL är ett internationellt känt konsultföretag som har arbetat på storskaliga convention centers och idrottsarenor över hela landet, sade Lukens.

Företaget hjälpte Muskegon County att utveckla sin första konventionscentrums genomförbarhetsstudie 2002, och igen år 2014 när länsledare visade ett större intresse för tanken på ett konferenscenter i centrum.

County styrelseledamöter har nu valt att ta tillbaka CSL för att ställa planen i gång.

CSL kommer att få betalt en fast förlovningsavgift som inte överstiger 20 000 dollar, enligt ett förslag till brev utarbetat av Lukens. Den avgiften inkluderar en engångsavgift på 345 $ per timme för CSL Project Leader Bill Kruger och en 195-timmars förvaltningsavgift för andra analytiker och projektpersonal.

Alla avgifter kommer att betalas ut från länets boendeavkastningsfond. Fonden samlar 4 procent av Shoreline Inn och dowtown Holiday Inn s 5 procent boende skatt på rum uthyrda per natt på hotell och logianläggningar i Muskegon-området, Lukens sa.

En finansieringsplan i väntan på godkännande skulle ta en annan statlig godkänd 4 procent självbedömningsskatt från downtown Holiday Inn och Shoreline Inn. Pengar som tagits genom självbedömningen kommer att hjälpa till att betala av obligationer som används för att bygga upp centrumet.

Några av pengarna kan också bidra till att skapa en underhållsfond på byggnaden längre ner i linjen, tillade han.

Om den godkänns av länsstyrelsen skulle den så kallade ‘4 4 1’ -planen också ta de resterande 1 procenten från boendeavgiften och trampa den mot byråsverksamhet.