Cookie recept för jul

Cookie recept för jul

Detta recept från Jennifer Smith av Apex bundet till första plats i choklad godis kategori av 2016 Holiday Treat Contest. Det bundet också till tävlingens prisvinnare.

1/2 kopp (1 sticka) osaltat smör, plus mer för smörjning

SMÖR sidorna av en tung 2-koksskål. I kastrullen kombineras smör, socker och förångad mjölk. Koka och rör om medelhög hög värme tills blandningen kommer till en rullande koka. Minska värmen till medium och koka i exakt 6 minuter, ständigt rör om. Minska värmen till låg.

Lägg till marshmallows, mörk choklad, Grand Marnier och apelsinskal till grytblandningen. Rör tills smält och smidig. Avlägsna från värme. Rör i torkade tranbär och slå i hand i 1 minut. Överför blandningen till en stor skål. Täck och kyla ca 3 timmar eller tills det är fast.

LINE ett kakan med vaxat papper. Forma den kylda chokladblandningen i 1 tums bollar. Placera bollar på det beredda kakan. Täck och kyla i kylskåp i ca 1 timme eller tills det är klart.

MICROWAVE i en medium mikrovågsugn säker skål den semisweet choklad och förkortningen tills smält och slät, vanligtvis 1 minut, rör och se om det behöver mer tid. Kyl lite.

DIP chokladbollar, en i taget, i smält choklad, vilket gör att överskottet kan droppa tillbaka i skålen. Återgå chokladdunna bollarna till kakan och sprinkla toppar med havsaltet. Chill i ca 30 minuter eller tills choklad är inställd.

Utbyte: ca 36 tryffel.

Värm ugnen till 325 grader.

Kombinera mjöl, socker, bakpulver och salt i en medium skål. Använd två gafflar eller en konditorivaror för att skära smöret i de torra ingredienserna tills smöret sänks till storleken på ärtor. Tillsätt ägg och vanilj till degblandningen och blanda väl. Koka mellan 1/4 till 1/3 av deg för gittertilläggning.

PRESSA resterande deg på botten och sidor av en ungreased 151/2 med 101/2 tums gelérullepanna. Sprid halvan av deg med aprikosbehållare och den andra hälften med hallonskonserver.

ROLL kyld resterande deg på lättmjölad bräda eller bänkskiva och skär i 1/2 strips. Placera remsor diagonalt över konserver för att bilda en gitter. Tryck runt kanten för att försegla.

Placera i ugn och baka i 30 minuter eller tills kanterna börjar bli bruna

Klipp in i rutor; större för efterrättspartiet, mindre för kakestänger. Kyl över eventuella rester.

Utbyte: cirka 12 desserter eller 24 kakor.

LINE en 9 tums fyrkantspanna med pergament eller vaxpapper, vilket gör att papper kan draperas över två sidor för att skapa en slinga som hjälper till att ta bort karameller senare. Spraya papperet lätt med matlagningsspray.

BRÄNG smör, tung piskadkräm, whisky, vanilj och 1/4 tesked salt till koka i en 1 quart-kastrull, omrör ofta. Avlägsna från värme; avsätta.

MIX-socker, majs sirap och vatten i en 3-kvarts gryta. Koka upp över medelhög hög värme. Rör inte. Koka tills sockret blir varmt guldbrunt.

När sockerblandningen når 310 grader på en godistermometer, stäng av värmen och tillsätt långsamt flamsblandning. Var försiktig; det kommer bubbla upp våldsamt. Koka över medium låg värme i ca 10 minuter, omrör hela tiden tills blandningen når 248 grader. Häll karamell i pan; kyla 10 minuter. Strö med upp till 1 matsked salt; kyla helt.