Cougs att vara utan Mata ‘afa i första hälften av Holiday Bowl

Cougs att vara utan Mata ‘afa i första hälften av Holiday Bowl

Mata ‘afa var obeveklig mot Utes, sätta personliga enstaka spelrekord med tre säckar och fem tacklar för förlust och. I det första kvartalet släppte han Sacked Utah-quarterbacken Tyler Huntley och återhämtade fumbleen och kom sedan ut flammande varmt på Utah s nästa offensiva körning och avfyrade Huntley igen på tredje och 26 från Utes ‘9.

Utah hade så mycket besvär mot honom under första halvleken att missbildningen blev komiskt foder för även spelarna under matchen.

‘Vi var i tredje kvartalet, och jag tittade på (Utahs) offensiva linemen och jag sa,’ Y ‘måste börja blockera Herc. Stoppa inte mig, säger WSU näsa tack Daniel Ekuale. ‘De skrattade och sade’ Vi försökte blockera Hercules från början av spelet. Men han är allt i backfielden. ‘

Det är den typ av uppmärksamhet Mata ava kräver från motsatta brott, och det är precis vad den 18: e rankade Cougars kommer att behöva duplicera utan Mata ‘afa i den första halvan av Holiday Bowl-spelet mot nr 16 Michigan State on Dec 28

Med Mata ‘afa sitter ut i första halvlek av skålen på grund av en riktningstraff som han ådrog sig i den andra halvan av WSU: s nederlag till UW i regelbunden säsongfinalen, kommer piggarna se till några säkerhetskopior för att hålla linjen tills hans lämna tillbaka.

Junior Nick Begg kommer troligen att göra sin första karriärstart vid defensiv tackling mot Spartans. Begg, en 6 fot 5, 264 pund från Rancho Santa Margarita, fyllde in för Mata ‘afa efter att han utkastades från Apple Cup och han förväntas fungera i en rotation med Kingston Fernandez på tacklingsplatsen tills Mata’ afa avkastning.

‘Som någonting, det är nästa man,’ sa WSUs defensiva linjetrafik Jeff Phelps, ‘De’ delar upp lasten där och håller fast fortet. Vi får Hercules redo. Jag är säker på att det kommer att vara annorlunda för honom när det gäller prep och blir låst in när han är i omklädningsrummet för första halvleken. Helt nog kan vi hålla poängen i första halvlek och gå därifrån. ‘

Mata ‘afa är känd för sin intensitet på fältet, och Phelps säger att han har varnat sin stjärna pass rusher.

‘Det stora vi är fokuserade på med honom är,’ Försök inte göra upp för första halvåret, ‘sa Phelps. ‘När du går in, gå bara in och börja spela. Du behöver inte göra något extra för att försöka fånga tillbaka.’

Det finns en chans att den andra halvan av Michigan State-spelet kan vara Mata ‘afa s sista hälften av college fotboll.

Junioren från Lahaina, Hawaii sade före Apple Cup att han inte hade bestämt sig för att han skulle återvända för sin högsäsong eller lämna tidigt för NFL.

‘Vi har fortfarande jobb framför oss, och det skulle vara själviskt för mig att tänka på det för tillfället, sade Mata’ afa i slutet av november.

Men efter Holiday Bowl förväntas Mata ‘afa att åtminstone utforska sina alternativ genom att be NFL: s College Advisory Committee som utvärderar utkastet till underklassen, där han kan bli utarbetad om han kommer ut tidigt.

Phelps sa att han ännu inte har tagit upp NFL-problemet med Mata ‘afa, men att han kommer att stödja sin spelare i vilket beslut han än gör.

‘Självklart vill vi ha honom,’ sa Phelps. ‘Men om han har en möjlighet att gå, har han gjort ett fantastiskt jobb här. Vi kommer att se. Jag är inte 100 procent säker på vad som händer, men vi stöder honom på något sätt. ‘

Phelps har hjälpt några begåvade spelare att navigera i det här beslutet innan. Han formade Northern Illinois Defensive End Larry English till laddare ‘första runda utkastet val 2009, och även coachade Minnesota Defensive tackle Ra’ Shede Hageman, som var ett andra omgången val av Atlanta Falcons 2014.

Ur den synvinkel anser Phelps att Mata ‘afa bör ta det som helst som NFL: s utkastsutvärderingskommitté ger honom.

‘Om det stannar kvar, kanske borde du stanna’ sa Phelps. ‘Men om det står att du kan vara en första eller andra runda utkast, måste du antagligen gå. Och det är inte bara Herc, det är (för) någon.’

Mata ‘afa har producerat konsekvent över tre årstider. Med 46 tacklar för förlust, är han sekunden till DeWayne Pattersons 52.5 för WSU-karriärrekordet. Mata’ afa rankas också femte i WSU-historien i säckar (21,5) och han s sjätte nationellt i tacklar för förlust den här säsongen och 10: e i säckar.

Men vid 6 fot 2, 252 pund är Mata ‘afa underdimensionerad för en NFL-defensiv linjär. Hans kroppsram passar bättre på profilen av en rush linebacker, men han har aldrig spelat den positionen. Det kan göra det svårt för NFL-team att utvärdera honom.

‘Han är så snäll som den,’ sa Phelps. ‘Han arbetar självklart med att hålla på sig, och han måste fortsätta att göra det på nästa nivå. Men han är en stor idrottsman och en enorm spelare. ‘

Om Mata ‘afa återvänder för sin högsäsong, tror Phelps att han skulle kunna göra honom ännu mer ostoppbar som pass rusher.

‘Vi skulle bara vilja att han fortsatte att utveckla och dominera det sätt han har gjort och ta sitt spel till nästa nivå,’ sa Phelps. ‘Det skulle vara bra för honom att vara en två-tiden All American, och jag vet Det är en stor ära när det gäller att få årets defensiva spelare. Det är där ute för att han ska få nästa år.

‘Och han är en lagkille. Han har lagsmål för att hjälpa laget att få en Apple Cup-vinst eller ett Pac 12-mästerskap. Det finns fortfarande ett par spel som han lämnat ute och han kan fortsätta att bli lite större och starkare och hålla sin hastighet. Det är vad du vill ha. ‘

Ett stort beslut är hotande. Men oavsett om han stannar eller går, har Mata ‘afa lämnat sitt varumärke på Cougar fotboll.

‘Barnet är alltid övertygat,’ sade Ekuale. ‘Han kan vara den minsta spelaren i Pac 12, men han har den tanken att han kan vara allt han vill vara om han tänker på det. Jag kan inte förklara hur unik killen är. Han är speciell. ‘