Cougs miss chans

Cougs miss chans

i sin andra raka Holiday Bowl torsdag, men efter att ha fallit till Michigan State, 42 17, är det svårt att säga de spelade i den.

Kanske skulle det vara något förväntat med tanke på den 21: a rankade Cougs var utan quarterback Luke Falk, Pac 12: s ledande ledare. En vänster handledsskada ledde senioren, vilket gav svenskar Tyler Hilinski sin första karriärstart bakom centrum.

Hilinkski såg bra ut i det första kvartalet när han ledde en körning som resulterade i ett 45 meter fältmål att lägga WSU upp, 3 0. Sedan bestämde sig den 18: e rankade spartanerna för att få 35 obesvarade poäng.

Det var förmodligen den mest skrämmande saken om massakern på torsdagen. Skillnaden mellan årets Cougs och de tidigare lag har varit deras förmåga att D upp.

Washington State avslutade andra i Pac 12 i totalt försvar den här säsongen, vilket är det bästa i Mike Leach-tiden. Mot Michigan State, men de såg ut som ett lag som slutade 13: e.

‘Vi kunde aldrig få dem från fältet,’ sade Leach och tillade att det var ‘störande’ med tanke på hur Michigan State gjorde ingenting som var oväntat. ‘Jag trodde inte att vi spelade bra konsekvent på försvaret.’

Skulle det inte varit kul att se lite mer kamp? Holiday Bowl är inte exakt ikonisk, men det är inte utan prestige.

Detta var en chans för Cougs att spela in sin första 10 segersäsong sedan 2003. Det var en möjlighet för programmet att bekräfta sin ombyggnad med en seger över ett topp 20-lag.

Istället besvärade WSU ett annars upplyftande år genom att bli förstört i sina två sista matcher.

Ett extracurricular nederlag som det kanske inte är själkrossande, men det ställer frågor om hur konsekvent ett Leach-coachat lag kan vara.

Förra året kom ihåg att Cougs hade en chans att gå till sitt första Pac 12-titelspel, bara för att Washington skulle krossa dem med 28 poäng i Apple Cup. En månad senare föll de till Minnesota i Holiday Bowl.

I år var Cougs (9 4) det enda laget som slog USC och Stanford skolorna som slutligen träffades i Pac 12-titeln, men de förlorade också minst 21 poäng till Washington, Michigan State, Arizona och (oförklarligt) Cal . Och även om Leach vann sex skålsspel medan han var på Texas Tech, gör hans senaste CV att du undrar hur produktiv han är när han har tid att förbereda sig.

Offensivt gjorde spartanerna (10 3) vad de ville torsdag. De hade 213 meter passerar, 227 meter rusar och lyckades göra 35 poäng i en 20 minuters spänn. Saknar All American Defensive tackle Hercules Mata ‘AFA för första halvleken gjorde det inte säkert för Cougs’. Men hans återvändande gjorde inte avhjälpa de defensiva kamperna, eftersom Michigan State skrev 21 poäng i andra halvleken.

‘Nästa fråga’ svarade Leach.

Till Wazzu s kredit, slutade det inte när segern verkade allt utom omöjligt. Det skulle ha varit lätt att göra när ner 32 i ett spel som spelas främst för stolthet. Hilinski flyttade två sekunders halvvägs passerar och racked upp 272 meter passerar, men Cougs sätter aldrig i skräck i Michigan State, som aldrig ledde med mindre än 18 i andra halvan.

Det är svårt att vinna när du rusar för endast 24 meter, vilket är vad Washington State gjorde torsdag. Det är svårt att vinna dig att misslyckas med att tvinga en punkt för de första 59 minuterna av spelet, vilket Cougs också gjorde på torsdagen.

Närvaron var officiellt 47.092, men det såg ut som om det skivades i halva halvvägs genom tredje kvartalet.

Detta är inte att säga Holiday Bowl invalidated the Cougs ‘säsongen. De har förbättrats stadigt under Leach, och har nu vunnit minst åtta matcher på tre raka år.