Hur Amerika uppfann St

Hur Amerika uppfann St

År senare var jag i en bar i Dublin med en vän som diskuterade irländska historia ämnen som behövdes skrivas om. Vi kom överens om att det mest uppenbara irländska datumet i kalendern, 17 mars, aldrig hade berörts av forskare, och en resa började därmed. För paret av oss handlade följande år om att förstå parader, irländsk, grön öl och corned beef och kål. Vi tittade på ett antal länder för att försöka förstå varför irländarna, kanske över någon annan nationell grupp, har exporterat sin nationella dag så framgångsrikt att det nu är ett globalt fenomen. Dagen är nu firad i form av parader, fester och festivaler på alla kontinenter.

För de flesta irländska personer hemma var dagen framför allt religiös i 20-talet. Det irländska samhällets elit markerade dagen med en stor boll i Dublin Castle varje år under andra hälften av 1800-talet. Men för allmänheten i stort var det en lugn dag utan parader eller offentliga evenemang. Dagen var inte ens en helgdag i Irland fram till 1904.

På 20-talet blev dagen ett offentligt skådespel, med en militärparade som springer genom Dublingatorna från 1920-talet till 1950-talet. Höger genom denna period var dagen ganska galen: massor på morgonen, militärparaden vid middagstid och kommer att chocka amerikanska läsare barer över hela landet stängd för dagen. (Irländska barer började öppna den 17 mars till mitten av 1960-talet.) Den militära paraden ersattes av en mer allmän parade av flottor och underhållning som började på 1960-talet, som i sin tur omvandlades 1996 till St Patrick’s Festival, som fortfarande går till denna dag. Det är en fyra dagars händelse med musik, skattjakt, föreställningar och självklart, en två timmars parade som drar upp till en halv Viktminskning Tabletter miljon människor på gatorna i Dublin.

Men för att förstå dagen och dess betydelse är att berätta en amerikansk snarare än en irländsk historia.

Skiftet på 1960-talet, trots allt, till en parade i Dublin (och många andra irländska städer och städer) som var festlig och rolig var direkt inspirerad av vad som hände i det verkliga hemmet i St. De första inspelade firandet den 17 mars tog placera i Boston 1737, när en grupp elitiska irländska män kom tillsammans för att fira över middagen vad de kallade irländsk helgon. Traditionen med parading började bland irländska katolska medlemmar av den brittiska armén i New York år 1766 när dagen för St Ridge 1988-historien i New York-paraden.

Dagen växte i betydelse efter slutet av inbördeskriget och ankomsten, under 1800-talet, av allt fler irländska invandrare. Mot de nativistiska motståndarna som kände dem som druckna, våldsamma, kriminaliserade och sjuka, irländska amerikaner letade efter sätt att visa sin medborgerliga stolthet Gå Ner I Vikt På En Vecka och styrkan i deras identitet. St. Patrick Day firandet var ursprungligen inriktat på distrikt där irländarna bodde och var mycket lokaliserade. Genom att använda symboler och tal, firade irländska amerikaner sin katolicism och skyddshelgon och berömde den irländska nationalismens ande i det gamla landet, men de betonade också sin patriotiska tro på sitt nya hem. I huvudsak erbjöd St. dem.

I slutet av 1800-talet observerades St Patrick’s Day på gatorna i större irländska städer som Boston, Chicago och New York, liksom i andra städer som New Orleans, San Francisco och Savannah. Utvecklingen av mycket lokaliserade irländska fester till bredare offentliga evenemang och parader spårade uppkomsten av irländska amerikaner i lokala regeringar. I motsats till den växande nativistiska oppositionen tillkännagav att irländska amerikaner var talrika och mäktiga och inte gå någonstans för att paradera ner stora vägar i staden efter staden.

Traditionen att fira St. och blev en dag som också firades av människor utan irländska arv. Vid 1900-talet var det så allestädes närvarande att St Patrick’s Day blev en marknadsföringsbonanza: hälsningskort fyllda drogister, importerade irländska shamrocks (verkligen något grönt) visade sig på T-shirts och maten och drycken som blev associerad med dagen blev bar kampanjer. Corned beef och kål ätit i Irland men vanligt i amerikanska städer som en springtime maträtten för 17 mars. Dagliga innovationer för dagen har vuxit över åren med alla typer av gröna livsmedel, inklusive mjölkshake, öl och godis. När en matjätare som McDonald latched på marknadsföringspotentialen för St. Patrick Day, var det klart att firandet hade hoppat från en enda irländsk dag till den amerikanska mainstreamen.

Styrkans kraft var dess förmåga att överleva och sedan sprida sig. Det överlevde under decennierna, eftersom generationer av irländska invandrare var ivrig att fira deras ursprung. Patrick Dag firandet har spridit sig över hela landet.

Semestern spred sig också genom att bli ett medel för alla amerikaner att bli irländare för dagen. Den gemensamma känslan av att vara irländsk, ha på sig grön och på något sätt markerar 17 mars, har resulterat i att St. Patrick Day observerades på liknande sätt till juli fjärde eller Halloween. Det närmaste i Amerika till National Immigrant Day, en hyllning inte bara för irländarna, utan för tanken på att amerikanerna är alla del Det kan vara varför semestern var långsammare att ta avstånd Viktminskning Tabletter från den irländska diasporan i andra nationer runt om i världen, där människor är mindre bekväma med bindestreckade identiteter.

Först nyligen, när den var etablerad som ett bona fide amerikanskt kulturfenomen, och igen hjälpt av sådana irländska kulturambassadörer som U2, Guinness, och de allestädes närvarande pubarna, blev St Patrick’s Day en fullfjärdig firande ande som återimporterades i sin Americanized form tillbaka till Irland själv.

Så, var du än kan vara på denna dag, höj ett glas för att skåla inte bara bra gammalt Irland, men Amerika tolkning av det också.

Mike Cronin är professor vid Boston College och akademisk chef för sitt program i Dublin. Patrick Day. Han skrev detta för vad det innebär att vara amerikansk, en nationell konversation värd av Smithsonian och Zocalo Public Square.