Hur biljettpriserna faller och stiger

Hur biljettpriserna faller och stiger

Priserna på linjer från London till större europeiska städer, inklusive Rom, Barcelona och Berlin på tre stora flygbolag övervakades varje dag i sex veckor.

Resultaten visar att priserna faktiskt kan falla och sedan stiga ett antal gånger under perioden fram till ett flyg.

Priset på ett Ryanair-flyg från London till Rom i mitten av april föll till exempel vid sex separata tillfällen under de sex veckorna före avgång.

Du kunde därför ha sparat pengar genom att vänta Viktminskning Tabletter på en dag eller så, och i ett par fall var besparingen ganska stor. Mellan 14 och 15 mars föll priset från 40,14 till 28,14. Och mellan den 1 och 2 april föll den från 78,91 till 54,99.

‘Vi kommer att veta om vi är över eller under [målet för passagerare som köper platser]’, säger Michael Cawley, Ryanairs vice verkställande direktör.

‘Och om vi är över det kan vi öka biljettpriset, eftersom vi måste sänka bokningsgraden, eller om vi är under det, måste vi sänka priserna’, förklarar han.

Detta Viktminskning Tabletter är naturligtvis klassisk efterfrågestyrning. Men det är särskilt viktigt för lågprisflygbolagen, eftersom deras affärsmodeller beror lika mycket på att sälja extras hotell, förfriskningar och biluthyrning som de gör på att sälja biljetter.

Som de säger hos Ryanair handlar det om ‘bums på platser’. Färre passagerare innebär färre möjligheter att sälja presenter ombord.

Fyll dina ‘hinkar’

Det är pris, inte plats, det räknas

Lågprisflyg tar människor till platser som de aldrig hade tänkt på att besöka, men inte nödvändigtvis för att de uppfyller sina reseambitioner. Ofta är det bara för att destinationen Gå Ner I Vikt På En Vecka är den billigaste som erbjuds.

‘Passagerare har i allmänhet en budget och är i många fall likgiltiga till var de går, så länge det är ett solskenemål eller ett historiskt resmål beroende på deras preferens’, säger Michael Cawley, Ryanairs Michael.

‘Så om det är Krakow eller Prag så spelar det ingen roll. Eller om det är Alicante eller Malaga, spelar det ingen roll. Det är priset som bestämmer den efterfrågan.’

För bästa mannen Richard Fry, som organiserat en stagfest för sin vän, var det bästa valet Riga i Lettland eftersom det var ‘billigare än Prag och Amsterdam’ och resan tog inte längre än det skulle ta för att komma till Liverpool eller Manchester med tåg.

‘Det är lite av en nej brainer, verkligen’, säger Richard.

Media captionEasyjet-chefen Carolyn McCall är optimistisk för tillväxten

Men i allmänhet har de senare hinkarna högre priser, att sälja alla biljetter i en viss hink, priserna kan sänkas för att öka försäljningen och gå vidare till nästa, högre prissatta hink.

Och om det är låg efterfrågan på ett flyg, kan systemet aldrig nå de högre prissänkningarna.

‘Det går inte att accelerera genom skoporna alls om det är ett lågt efterfrågat flyg, så det kan aldrig komma till sista skoporna, det kan bara fortsätta på en lägre bana, säger Simmons.

Det är vad som tycks ha hänt med Easyjet-flygningen till Berlin den 12 april.

Forskningen för BBC-programmet, flyg och strider: Inom lågprisflygbolagen visade att om du hade bokat den 13 mars skulle du ha betalat 90,99. Men den 10 april, bara två dagar före flygningen, hade biljettpriset gått upp med bara 9 till 99,99.

Hur man sparar Så hur kan du försöka få bästa pris?

‘Dagarna i veckan varierar. Tisdagar skulle vara vår svagaste dag ur inkomstsynpunkt’, säger Paul Simmons. ‘Så om du är flexibel, säg att du kan flyga på din sommarsemester tisdag till tisdag, i stället för lördag till lördag,’ förmodligen sparar du pengar. ‘

Titta även på jämförelsessidor eftersom British Airways, som ofta betraktades som ett dyrare ‘full service’ -flygbolag, ibland var billigare än de som kallades lågprisflygbolag.

På vägen till Barcelona, ​​till exempel, var BA billigare än Easyjet under större delen av perioden. Det hade bara varit billigare att flyga Easyjet sex veckor före flygningen och för några dagar strax före starten.