Hur Cinco de Mayo blev en boxning semester

Hur Cinco de Mayo blev en boxning semester

Canelo Alvarez, vänster och Julio Cesar Chavez Jr. ställer sig för fotografer under en presskonferens onsdag i Las Vegas. De två är planerade att slåss i en 164,5 pund viktvikt bout lördag.

‘5 maj 1862, kommer ihåg som slaget vid Puebla,’ sade han på spanska. ‘Det är här Mexikans armé besegrade den mycket större armén i Frankrike. Ett hundra femtiofem år har gått sedan den episka och historiska striden och kommer ihåg det mycket viktiga ögonblicket, vi kommer att fira det med den mycket förväntade matchen mellan Canelo Alvarez och Julio Cesar Chavez Jr. ‘

Editor’s PicksFull täckning: Canelo vs.

Canelo vs Chavez: Inget som en showdown mellan två mexikanska boxare. Den senaste manifestationen av Mexikos uthålliga kärleksaffär med ‘boxeo’ äger rum denna lördagskväll, när inhemska söner Canelo Alvarez och Julio Cesar Chavez Jr. slog i Las Vegas.

2 relaterad

Det finns en chans att någon i rummet kanske har upptäckt vad Cinco de Mayo faktiskt representerade vid det ögonblicket.

Medan Cinco de Mayo firas som om det var mexikansk självständighetsdag i USA, är det inte. Da de la Independencia firas den 16 september. Cinco de Mayo är faktiskt inte ens en semester i Mexiko. Det är långt mer populär i USA, där det har blivit en ursäkt för att dricka Coronas och äta carnitas, än i Mexiko, där det bara är en dag på kalendern för de flesta.

Boxning har dock gjort Cinco de Mayo helgen till en mer populär semester i Mexiko än någon annans kampanj i USA Viktminskning Tabletter någonsin kunde. Medan Cinco de Mayo aldrig kommer att bli lika stor i Mexiko som i USA, känner Boxing fans i Mexiko nu att årets bästa slagsmål kommer att äga rum under Cinco de Mayo helgen och den mexikanska självständighetsdagen.

Mexikos självständighetsdagskamptradition kan spåras tillbaka till Julio Cesar Chavez Gå Ner I Vikt Snabbt Piller Sr., som hjälpte till att göra det till en årlig händelse från 1991 till ’95 med strider mot Lonnie Smith, Hector Camacho, Pernell Whitaker, Meldrick Taylor och David Kamou. fackla till De La Hoya som kämpade sex gånger på den mexikanska självständighetsdagen helgen 1997-2004, inklusive att slå Chavez 1998. När Bernard Hopkins slog De La Hoya 2004, var det en häftklammer på bokningskalendern.

Medan det fanns en tillfällig Cinco de Mayo-kamp i helgen, hjälpte De La Hoya att göra det till en årlig tradition år 2003 när han kämpade mexikanska boxare Yori Boy Campas för sin WBA (super), WBC, The Ring och linjeljus mellanviktstitlarna i Las Vegas . De La Hoya skulle kämpa tre gånger under Cinco de Mayo-helgen innan han gick i pension 2008, och han har gått vidare för att marknadsföra tre andra Cinco de Mayo-kort som en del av Golden Boy Promotions. ‘Jag ville göra det till en fest. Jag ville att det skulle vara en fest och en ursäkt för boxningsfansare och icke-boxing fans att komma ut till Vegas och njut av en bra kamp och njut av en bra helg med dina vänner eller familj och fira.’

Varje större Cinco de Mayo-kamp sedan 2003 har hållits på en MGM-fastighet i Las Vegas. Det har nu blivit en helg som många inom MGM-orterna helt enkelt cirklar på sin kalender, tillsammans med öppningen av NCAA-turneringen och Super Bowl utan att veta vem som kämpar. ‘Du brukar ha Kentucky Derby tidigare på dagen. Du kan ha spel 2 eller 3 i en andra runde NBA eller NHL playoff-serie, men det är inte finalen än. Baseball är bara igång. Fotboll är i viloläge. Det är bara perfekt timing. Alla kan vända sig till boxning på den lördagskvällen. ‘

De La Hoya förstår Cinco de Mayos ställning i höjden av semester i Mexiko, men han förstår också att människor inte nödvändigtvis behöver få sin arm att vrida för att göra en resa till Las Vegas för en helg med boxning och öl .

‘Jag tänkte precis att vi har St Patrick’s Day där alla bär gröna och dricker öl, och vi har den fjärde juli i USA där alla grillar och dricker öl,’ sa De La Hoya. ‘Varför inte ha en Cinco de Mayo firandet i USA där alla kan se en bra kamp och dricka öl. Det är en semester du kan fira om du är mexikansk, amerikansk, vit, svart, lila eller grön. Alla flyger ut från hela landet för helgen. Jag ser vänner och familj jag ser inte hela året, men jag ser dem här i Vegas för den här helgen. Alla här i Las Vegas förbereder sig för att fira en bra helg med boxning och en fest av nationalitet. Floyd Mayweather, som kom in i ringen för att bekämpa De La Hoya den 5 maj 2007, hade på sig en sombrero och en mantel av mexikanska färger. Mayweathers sista 10 slagsmål och 11 av hans sista 12 hölls på Cinco de Mayo-helgen eller Viktminskning Tabletter mexikansk självständighet Daghelg.

Det är ingen överraskning att om den mycket förväntade kampen mellan Mayweather och Conor McGregor äger rum, är datumet som ryktas den 16 september, vilket faller på en lördag i år. Naturligtvis är Golden Boy Promotions också i fokus på det datumet för en kamp mellan Canelo och Gennady Golovkin ska Canelo slå Chavez på lördag.

‘Floyd visste vad han gjorde’, sa De La Hoya. ‘Om du tittade på Floyds motståndare under den tiden var många av latinska härkomst, och han visste hur viktigt de två helgdagarna var. Men när du har en mexikansk stridsflygplan och speciellt två mexikanska stridsvagnar i striden på den dagen, som vi kommer se på lördag, gör det bara så mycket större. ‘