hur du kan använda spelteori för att stoppa folk som stjäl din mjölk på jobbet

hur du kan använda spelteori för att stoppa folk som stjäl din mjölk på jobbet

Mjölkstöld. Det är skuret på arbetsplatsens kök över Australien. Men det slutar idag.

Om du regelbundet tar din flaska från kontorsdrycket för att upptäcka dess innehåll har varit mystiskt utarmat kanske du undrar vad du kan göra för att slå tillbaka.

Vi har tänkt på några sätt att du kanske kan stoppa medarbetare från att ‘låna’ din mjölk genom att använda lite strategiskt tänkande och med hjälp av en verklig professor.

Och för att få dig Viktminskning Tabletter att försäkra Gå Ner ett Kilo I Veckan dig om att dessa strategier kan överleva i den verkliga världen kommer vi att spela dem så att du vet vad du ska göra, även om sakerna börjar gå fel eller om alla vänder sig mot dig.

Varnas dock om du följer några av dessa förslag kan du vara lite upopulär med dina kollegor. Varje strategi kommer att innehålla en inställning och ett resultat, inklusive eventuella fällor.

Det här är verkliga världsexemplar av spelteori, vilket kanske är mest känt från den Russell Crowe-filmen A Beautiful Mind.

Och medan det vanligtvis används för höga politiska eller ekonomiska situationer, kan den också användas för vanligare problem. Liksom att behålla din dagliga dos av laktos.

Robert Hoffmann är en expert på spelteori som använder vardagliga scenarier i sina kurser på RMIT, där han är professor i ekonomi.

‘Vi använder vilken spelteori som berättar för oss är det bästa sättet att spela det för att påverka människor eller för att få det bästa resultatet för oss själva,’ sa han.

Så om det påverkar människor som är till nytta, låter vi dig få det.

Strategi 1: Låt dig vara chefen. Vi säger att du har en tidig start och behöver äta frukost på kontoret. Eller kanske du vill spara pengar genom att göra kaffe på jobbet.

Skriv ditt chefnamn ner på en mjölkkartong

Hur som helst behöver du mjölk för veckan. Men hur ser du till att de irriterande medarbetarna inte hjälper sig själva?

En dag har du en brainwave: skriv din chefs namn på din flaska.

Det här är ett exempel på vad som kallas ett kycklingsspel där det finns för många spelare som bara söker sin egen fördel och riskerar en kollektiv katastrof.

Du vet att ingen skulle våga röra på chefsmjölken, och du har observerat att han inte brukar ta med någon, så du tänker på dig själv ‘varför skriver jag inte sitt namn på det?’

Ta en titt på kommentarerna för några mer kreativa sätt att skydda din mjölk på jobbet.

Men här är fångsten: Det löser ditt problem att hålla medarbetare borta från din mjölk, men den här strategin fungerar bara om du är den enda som gör det.

Om en annan person också skulle skriva chefens namn på sin mjölkkartong, skulle din strategi inte fungera. Dina andra kollegor skulle börja få tag på att chefen inte behöver två kartonger med mjölk?

Ännu värre, du kan drabbas av chefs vrede.

Utfallet: Så om du känner att alla skulle vara för ‘kyckling’ för att imitera chefen, så är din bästa satsning att fortsätta göra det. Men om du tror att någon har tagit sig på idén och kommer att gå med i, så är det bästa att slå tillbaka, annars kommer du båda att fångas.

Som professor Hoffmann säger, ‘bara en av oss kommer bort med chefs namnetrick. Om vi ​​båda försöker på det, uppstår katastrofer ‘.

Som Gå Ner I Vikt Snabbt Piller teorin går kan bara en person vara vinnaren i det här spelet. För att se till att det är du, kan du anta en strategi som kallas ‘brinkmanship’, vilket är praxisen att driva en farlig politik till gränserna för säkerheten innan den stoppas.

Det brukar tillämpas på politiska situationer som den kubanska missilkrisen men kan också fungera här, säger professor Hoffmann. Tricket är att vara trovärdigt och övertyga andra som du aldrig kommer ner igen (‘se om jag bryr mig om det inte finns någon mjölk’) .

Strategi 2: Stjäl någon annans mjölk Du kan också överväga att utnyttja andras goda natur. Vad händer om du har tittat på mjölksituationen, och du har arbetat ut, tar vissa människor alltid in mjölk och är villiga att dela så länge som andra gör detsamma? Detta är ett exempel på fångarens dilemma.