hur en kurs kan bidra till motståndet

hur en kurs kan bidra till motståndet

Antibiotika: hur en kurs kan bidra till motståndet

av Claudine Ryan

Antibiotikaresistens har beskrivits som det största hotet mot människors hälsa, och forskning visar att en enda antibiotikabehandling kan spela en roll. [Bildkälla: iStockPhoto / Jose Manuel Gelpi Diaz]

Vi har alla haft hosta, förkylning eller sniffel, som fick oss att känna oss riktigt olyckliga. Men om du är vana att gå till läkaren för hjälp i form av antibiotika, kan det vara dags att tänka på din inställning.

Varje gång du tar antibiotika ökar du chansen att nästa gång du använder det speciella antibiotikumet, fungerar det inte så effektivt, säger doktor Philippa Binns klinisk rådgivare på NPS MedicineWise. Det gör du också mer sannolikt att du kan få infektioner Det kan inte behandlas ordentligt.

Världshälsoorganisationen beskriver antibiotikaresistens som en av de största hot som idag står inför människors hälsa och om de inte hanteras på lämpligt sätt, står vi i fara för att återvända till den tid då även mindre infektioner kan vara dödliga.

Forskning har funnit att ta bara en kurs av antibiotika kan bidra till detta problem, säger Binns. I en brittisk studie följde forskare en grupp unga barn som fick en enda kurs av antibiotika för en gemensam bakterieinfektion i barndomen (mellanörat eller luftvägsinfektion). Inledningsvis visade sig att en tredjedel av barnen hade bakterier med en antibiotikaresistent gen, men två veckor senare fick de barn som fick antibiotika dubbelt så stor sannolikhet att de hade ‘antibiotikaresistenta’ bakterier jämfört med de som inte föreskrivna antibiotika.

‘I en annan australisk studie hade barn Viktminskning Tabletter som hade antibiotika de senaste två månaderna dubbelt så stor risk att bära en penicillinresistent luftvägsbakterier. Och vad det betyder är att om barnet hade en annan infektion under den tvåmånadersperioden skulle antibiotikan inte’ Jag har jobbat för dem, säger hon.

Hur blir bakterier resistenta? När du tar en kurs av antibiotika försöker du döda en population av bakterier som orsakar en infektion. Liksom alla levande saker råkar Gå Ner ett Kilo I Veckan dessa bakterier alltid förändras eller mutera sina gener. När du använder ett antibiotikum kan dessa riskförändringar göra bakterierna resistenta inte längre känsliga för ett antibiotikum. De resistenta buggarna överlever, medan de utan denna fördel dör. Det betyder att populationen av buggar som helhet blir mycket resistenta och antibiotikumet blir mindre effektivt för att övervinna infektioner orsakade av dessa bakterier.

Att misslyckas med att ta antibiotika vid den föreskrivna tiden och dosen kan göra denna process mer sannolikt, eftersom det ger befolkningen av bakterier i ditt system större möjlighet att bli resistenta.

Det är också möjligt för bakterier att vidarebefordra sina resistenta gener till andra bakterier och därigenom skapa en annan typ av bakterier som inte kan behandlas av det antibiotikumet.

Denna process gör dig mer sårbar mot en antibiotikaresistent infektion när du kommer i kontakt med en av dessa resistenta bakterier. Superbugs är bakterier som har blivit resistenta mot ett antal olika typer av antibiotika och är nu mycket svåra att behandla. (Antibiotikumanvändning hos människor är inte den enda orsaken till antibiotikaresistens och superbugs.)

Vad du behöver vetaAustralia har en av de högsta antibiotikabestämmelserna i den utvecklade världen ca 22 miljoner recept varje år och det Gå Ner I Vikt Snabbt Piller finns några uppskattningar att nästan hälften av dessa är onödiga.

Men Binns säger att de flesta av oss inte är medvetna om den roll vi spelar för utvecklingen av antibiotikaresistens, så här är några punkter att komma ihåg.

Inte för virus De flesta av de infektioner som är förkyld för förkylning och flus är virala och kan inte behandlas av antibiotika, som riktar sig mot och dödar bakterier. Så att ta antibiotika för en virusinfektion är värdelös, och det bidrar till ökningen av antibiotikaresistens.

Att väga upp fördelen Om du tar antibiotika för en allvarlig eller livshotande bakterieinfektion, ökar fördelarna med att ta antibiotikum upp den potentiella skadan av antibiotikaresistens.

Men Binns säger att många av de antibiotika vi tar är för sjukdomar som mellanörsinfektioner som blir bättre av sig själva. Det här är den typ av tillstånd där många av oss frågar om antibiotika ‘just if’ det finns en sekundär bakterieinfektion.

‘De australiensiska antibiotiska terapeutiska riktlinjerna säger att otitis media kan vara virus eller bakterier och är vanligtvis en självbegränsande sjukdom, så 60 procent av barnen är vanligtvis smärtfria inom 24 timmar utan antibiotikabehandling, säger Binns.

Spara antibiotika för när du behöver dem Men det betyder inte att vi ska sluta använda antibiotika helt och hållet. Det finns några infektioner som kräver antibiotikabehandling och vissa grupper av personer för vilka riskerna med att inte ta antibiotika är större. Till exempel, riktlinjerna för antibiotika rekommendera antibiotika för öroninfektioner hos mycket små barn, i barn i Aboriginal och Torres Strait Islander eller om barnet är kräkningar och har feber.

Tryck inte på din läkare. Forskning visar att vårdgivare ofta känner sig undertryckta för att ordinera antibiotika, särskilt när det är en orolig förälder som sitter i stolen mittemot dem. En undersökning fann 76 procent av de svarande som förväntas ges antibiotika för öron-, näs-, hals- och bröstinfektioner (alla kommer under paraplyet i övre luftvägsinfektioner) och mer än hälften skulle fråga dem.

‘Som vårdgivare och kliniker bekymrar vi oss alltid om den personen. Du vill inte vara den som saknar något seriöst som meningokocksjukdom, så det finns ångest, säger Binns.

Binns säger istället för att fråga om antibiotika, du borde fråga hur du bäst kan lindra dina symtom.

Fråga om du verkligen behöver det Om din läkare föreskriver antibiotika rekommenderar Binns att du ställer följande frågor:

Vad är det för fel med mig? Vilken typ av infektion har jag? (är det bakteriellt eller viralt) kan denna infektion bli bättre själv om jag inte tar antibiotika? Vid denna tidpunkt säger hon att du kanske vill diskutera om antibiotika verkligen är nödvändigt.

Följ instruktionerna Om du behöver antibiotika är det viktigt att du tar dem som föreskrivet, så var noga med att fråga din läkare av apotekspersonal: