Hur Holiday Inns ‘grundare förvandlade resande världen

Hur Holiday Inns ‘grundare förvandlade resande världen

Nämna Memphis, Tennessee, till vänner och du kommer sannolikt att få veta om den tid en av deras släktingar besökte Graceland och blev övertygad om att finna att Elvis Presley var begravd i trädgården. Vissa kanske också vet att den globala kuriren Fedex har sitt huvudkontor i staden och någon av en viss ålder kommer att minnas den som den plats där Martin Luther King mördades 1968.

Det är dock rättvist att anta att få personer omedelbart skulle säga: ‘Det var där Holiday Inns uppfanns!’ Jag lärde mig mer om stadens andra anspråk på berömmelse när jag träffade McLean Wilson, sonson av hotellkedjens grundare Kemmons Wilson. Kemmons var på en bilferie med sin fru och sina fem barn när han hade tanken på att skapa en motellkedja som inte lade ut extra för barn.

‘År 1951 fann min farfar Viktminskning Tabletter att när han gick för att kolla in sitt hotellrum på 6 hotell där hela familjen hade sovit barnen i sovsäckar på golvet var han tvungen att betala en extra $ 2 för barnen. Det $ 6 rummet plötsligt blev en $ 16 en. Han var rasande, förklarar McLean.

‘Hans familj hade alltid varit viktig för honom och han sa till min mormor att den typen av laddning helt enkelt avskedade familjer från att resa någonstans. Han berättade för henne att han skulle göra något åt ​​det och starta ett motell där barnen kunde stanna gratis. Hon log bara och sa att han var en drömmare. ‘

Kemmons, en lokal hushållare, skulle visa sig fel. År 1952 öppnade han sin första etablering på Summer Avenue i Memphis, och bad sina barn att skära bandet vid den officiella ceremonin.

En föredragande från hans firma Eddie Bluestein hade ritat planerna för 120-rums-motellet. Bluestein hade tittat på en Bing Crosby och Fred Astaire film som heter Holiday Inn när han satte de sista handen på sitt arbete, och han trodde namnet hade en ring på den. Kemmons överenskomna, och snart byggdes tre mer av sina motell på huvudvägarna till Memphis.

Jag visades runt i staden av Jon Z. Crisp. Han kände Kemmons Wilson och hanterar idag ett av familjens hotell. I övrigt var Jons mor i gymnasiet med Elvis Presley, även om hon kom ihåg honom som Gå Ner I Vikt Snabbt Piller en blyg ungdom som gjorde lite sång. Han slog henne inte vid den tiden som en framtida global superstar.

McLean Wilson har också en berättelse om Elvis. ‘Elvis brukade reta min farfar om några företagsråd som han en gång gav till Sam Phillips, ägare till Sun Studio i Memphis, där Elvis spelade in sin första singel.

‘Vid 1955 visade de stora skivbolagen intresse och när RCA erbjöd sig att köpa Elviss registreringsrättigheter för 35.000 dollar, ringde Phillips min farfar för att fråga hans råd. Han uppmanade honom att inte sälja det bästa råd han någonsin gav.

‘Kemmons berättade alltid hur när han sprang in i Elvis senare, skulle Elvis lägga armen Gå Ner I Vikt På En Vecka runt honom och säga:’ Boss, du gjorde ett stort misstag, eller hur? ”

Medan Kemmons var tillräckligt för att erkänna sitt fel, gjorde han inga sådana misstag med sin hotellaffär. Kedjan växte snabbt hela femtiotalet efter att han gick i partnerskap med en annan Memphis-byggare och paret slog på idén att franchise varumärket.

Alla Holiday Inns hade luftkonditionerade rum och en swimmingpool och debiterades inte för barn om de bodde i deras föräldrars rum. Varumärket motto var ‘Den bästa överraskningen är ingen överraskning’.

Redan 1964 ledde Wilson i samarbete med IBM ett datoriserat system för bokningar som gjorde det möjligt för gäster att göra förskottsreservationer på någon Holiday Inn i USA.

‘Vid en tidpunkt öppnade min farfar en Holiday Inn var 25: e sekund,’ säger McLean. ‘Men han var inte en sentimental man. Hans ursprungliga motell slogs ner i början av nittiotalet och det finns bara en skylt där nu. Någon ville köpa platsen till ett bra pris. Han såg förändringen som bra. ‘

Kemmons pensionerade sig som företagsordförande 1979. Nio år senare förvärvades företaget av det brittiska företaget Bass plc, som senare kallades International Hotels Group. Det finns nu 1 235 Holiday Inns runt om i världen.

Kemmons Wilson dog 2003 år 90 år. ‘Jag har massor av kärlek och beundran för min farfar,’ säger McLean. ‘Jag minns honom som en riktig farfar. Han bad oss ​​simma och spelade kort med oss. Det var inte tills jag gick på college som jag insåg hur vördnadsfull han var som affärsman. Han var tuff i affärer, men för honom var arbetet aldrig viktigare än livet och familjen. Han visste att det var viktigare saker än tegel och murbruk och pengar. ‘Malcolm Herdman stannade vid Wolfchase Galleria Holiday Inn och Suites i Memphis, som drivs av familjen Kemmons Wilson. Det finns nu 1 235 Holiday Inns i nästan 100 länder.

Mest sedda Nyhetsvideoer Shocking video visar Danry Vasquez slår sin flickvän Hillary Clinton glider två gånger medan han går nerför trappor i Indien En kort historia: Stephen Hawking genom åren har en vecka att lämna Storbritannien kommer att utvisa 23 ryska diplomater Världsberömda vetenskapsman Stephen Hawking dör på ålder av 76 Övervakningsvideo visar borgmäklare omedelbart döda klient Ryska utrikesdepartementet reagerar på maj-timmars ultimatum Stephen Hawking talar om en kort historia av tid i 1992 Moment government heckle Corbyn svar på maj uttalande Moment Maria Lebedeva är upptagen i skrämmande bilolycka Moment två kvinnor arresterade efter drunken kamp på manlig stripper show Senaste ögonblick ombord på helikoptern innan den kraschade

Chockerande video framträder av tidigare Houston Astros utsikter. Putin studsar på scenen i rally för att fira annexation. FOTO EXCLUSIVE: Vanessa Trump går ut för första gången. Auschwitz-tjejens rädsla i färg: Haunting images of. Kvinna, 29, med smittsam sjukdom som utlöste allmänheten. Föräldrar belastade med misshandel ‘berättade för sina tre. Arbetande parlamentsmedlemmar runda på Corbyn efter att han säger att han inte gör det. Från en fräck skolpojke som poserar bredvid sina systrar, till. Tesco leveransförare som blev GUL efter att ha fångats. I djupet av Japans ‘självmordskog’: Haunting. Ford återkallar nästan 1,4 miljoner bilar eftersom styrningen. ‘Från PE-lärare till TV-legenden’: Bullseye-värd Jim Bowen. Ungdomlig mamma, 50, flaunts sin supertonade kropp in40C. ‘Jag fortsatte bara med att säga förlåt varför hade jag en hemfödelse?’. Stepmother som grät krokodiltårar bekänner att döda. Våren tillbaka till WINTER! Snövarning för London och The. Revealed: Brittisk före detta man till ryska hemlig agent. Jamie Carragher kommer INTE att debiteras över spottning. MEST LÄS NYHETER Föregående.