Hur Jurgen Klopp räddade mittfältet Maestro Henrikh Mkhitaryan

Hur Jurgen Klopp räddade mittfältet Maestro Henrikh Mkhitaryan

Henrikh Mkhitaryans status som den kreativa katalysatorn som chef för showdowns mellan Liverpool Gå Ner I Vikt Snabbt och Manchester United hade kartlagts år före hans 30 miljoner omgång till sistnämnda i juli, om än med ett annat resultat.

Armeniens allra bästa toppscorer hade blivit granskad och analyserad av Reds rekryteringsteam under en längre period och ‘prioritetsmålet’ -taggen fästes på honom tre år före hans ankomst till Old Trafford.

Relaterade Liverpool-lagnyheter: Skador, uppskov och uppstart mot Manchester United kommer att vara försiktiga Dalglish förväntar sig att Mou Man Utd ska ligga tillbaka på Anfield. Hur Liverpool kan ställa mot Manchester United utan Sadio Mane fashionabla att kritisera Liverpool men de har vapen att skada Man Utd Fowler

Brendan Rodgers deltog även i några samtal med Mkhitaryan i telefon i 2013 och förklarade hur den attackerande mittfältaren skulle sväva med Steven Gerrard och Luis Suarez, och varför han skulle vara perfekt för klubbens progressiva blueprint.

Samtalet svängde svagt Mkhitaryan till att han skulle byta Shakhtar Donetskto regelbundet på Anfield men två veckor senare var han säker på Borussia Dortmund var det överlägset alternativet.

Mannen som nekade Liverpool som en nyckel signering är nu deras chef och Jurgen Klopp kommer att behöva Viktminskning Tabletter formulera en plan för att kväva Mkhitaryans spel, som Reds chef en gång berikat, före lördagens möte på Merseyside.

Tyska hade kortfattat en öferie för fyra år sedan för att möta den mångfacetterade talang och ändå ändra sig. ‘Jag hade valt Dortmund eftersom jag gillade hur de spelar där’, sa Mkhitaryan 11 Freunde. ‘Spelarna tyckte också om mig och då var det den stora tränaren Jurgen Klopp.

Thomas Tuchels utnämning som hans efterträdare galvaniserad Mkhitaryan, med Dortmund anställer ett mer kontrollerat tillvägagångssätt som bättre passade spelmästarens stil och sparkade Jose Mourinho i rörelse för sitt tillägg på United.

Men den lektion som 28 åringen mest håller mest kära från sin tid i Tyskland levererades av Klopp.

‘När jag kom till Dortmund berättade Jurgen Klopp mig att jag var tvungen att släppa, och att det inte är bra att tänka på fotboll hela tiden,’ sa Mkhitaryan. ‘Jag började förstå vad han menade och så långsamt, den här delen av mig har förändrats. ‘

När han kämpade för att fullfölja Mourinhos krav senast i säsongen och hittade sig på kanten i nästan tre månader i stället för att vara framåt ‘facilitator, reviderade han det råd som hans tidigare chef hade gett honom.

‘Jag är tacksam mot Klopp. Han arbetade på min personlighet och den psykologiska delen’, förklarade Mkhitaryan för fotbollsfokus i februari.

‘I Dortmund blev jag mycket stressad efter några spel när vi spelade riktigt illa. Klopp visade mig vägen. Han stödde mig och berättade att jag var tvungen att hålla mitt huvud på grund av att goda saker kom. Han hjälpte mig att bli en bättre spelare. ‘

Den 50-årige som reflekteras på den begåvade fotbollsspelaren ‘sstruggles två dagar före sitt sista Bundesliga-spel som ansvarar för Dortmund, vilket han ofta satte på orealistiska förväntningar.

‘När det kommer till det, skulle 99 procent av människorna gärna ha Mkhitaryans problem, säger Klopp i Reading the Game.’ Det är ingen tvekan i mitt sinne att han är en av de mest begåvade aktörerna i värld.

‘Han har en otrolig kombination av hastighet och teknik. Det är väldigt få, du kan säga det om.

‘Du kan glömma att det här är en spelare som har mycket höga förväntningar på sig själv, det betyder att han kanske blir besviken i sig själv efter att ha spelat bra. Att misslyckas är en del av fotboll och misslyckande är en stor del av fotbollen.

‘Där är en anledning till att världens bästa schackspelare kommer från Armenien som Mkhitaryan. Ja, andra länder, produktschackspelare, men Armenien producerar mycket mer än vad som rimligen kan förvänta sig.

‘De är tänkare, de är hårda arbetare, de graftar. Och om saker inte tränar, ligger problemet med dig någonstans du börjar skylla dig själv.’

På Anfield i helgen blir det Uniteds nr.22 den självtillförlitliga tvivel som måste stängas Viktminskning Tabletter om Klopp ska vinna en första ligainvinning mot Liverpools hårda rivaler.

Därför kommer svåra Mkhitaryan att svälta Romelu Lukaku och resten av Förenta s attackerande arsenal av ammunition när de försöker kapitalisera på värdens ‘expansiva attityd.

Liverpool hade förutsett att Mkhitaryan var avgörande för dem i denna typ av armaturer och de röda bosattade honom hur man var bättrepsykologiskt förberedd för dem, men i lördags måste Klopps sside försäkra sig om att han är på kanten för United igen och inte deras facilitator.