Phil Taylor för att möta Rob Cross som slår Michael van Gerwen

Phil Taylor för att möta Rob Cross som slår Michael van Gerwen

A Z Sport Amerikansk fotboll Atletik Basket Boxning Cricket Cykling Dart Disability Sport Fotboll Formel 1 Gaelic Games Få Inspirerad Golf Gymnastik Hästkapplöpning Motorsport OS Sport Rugby League Rugby Union Snooker Simning Tennis Vintersport Full Sport A Z

Händelser Vinter-OS Commonwealth Games VM

Runt Storbritannien England Skottland Wales Nordirland

Program Match Match of Day 5 Live Sport Sport Personlighet Sport på BBC Alla Program

Cross tackade publiken för att hjälpa honom som han bedövade Van Gerwen. Den känsliga naturen i Cross ‘möte med Van Gerwen såg matchen nå nummer två på Twitters globala trender.

Med poängen på 5 5 i set och 5 5 i ben kastade Cross närmast Bullseye för möjligheten att kasta först i det beslutande benet och utnyttjade.

Den 27-årige från Pembury, Kent, som bara blev professionell i början av året, hade tydligt rattlat Van Gerwen, som missade fem dubblar för att göra måndagens final.

Sammantaget slog den vanligen hänsynslösa Van Gerwen bara 27 av 85 dubbelar över de 11 uppsättningarna, där båda spelarna uppskattades över 100 i poäng till spännande Alexandra Palace.

‘Ord kan inte förklara det,’ sade Cross. ‘Jag spelade bra men publiken hjälpte mig, de kom på Michael s tillbaka och det var därför jag vann. På punkter kände jag mig oerfaren, det gjorde jag verkligen, men jag fick fortfarande genom.

‘Jag har aldrig förväntat mig det här, det är fantastiskt, helt fantastiskt. Jag förväntade mig aldrig denna ökning, jag gjorde verkligen inte.

Van Gerwen tweeted senare: ‘Detta gör ont mycket och tar tid att komma över men jag kan bara skylla mig själv. Gå Ner I Vikt Snabbt Jag hade tillräckligt med chanser och jag tog dem inte.’

Det här innehållet fungerar inte på din enhet, kolla Javascript och cookies är aktiverade eller uppdatera din webbläsare

Ett nyttårsdagskonferens står nu inför Gå Ner I Vikt Snabbt den skrämmande uppgiften att försöka slå Taylor i vad som blir hans 21: e och sista världsmästerskapsmatch på nyårsdagen.

En ikonisk figur, Taylor har spelat en nyckelroll för att göra dart fenomenet det är idag, och i toppet av sina krafter vann åtta på varandra följande världs titlar mellan Går Man Ner I Vikt 1995 och 2002.

Den senaste av hans 16 titlar kom 2013.

‘Taylor är min favorit spelare faktiskt’, sa Cross. ‘Han var dominerande och nu lämnar han, det kommer att vara speciellt för honom men samtidigt måste jag göra mitt eget jobb och göra vad jag behöver göra för att vinna det spelet.’

Taylor förlorade den första uppsättningen men vann sedan sex i radWelsh kvaler Lewis, 26, gav Taylor en skräck tidigt och tog den första uppsättningen och kom nära att flytta 2 0 fram tills han missade en dubbel 13.

Taylor utnyttjade fullt och slog en dubbel åtta för att göra det 1 1 innan han tog kontrollen och tog de följande fem uppsättningarna i rad till framsteg.

‘Det var en kamp,’ tillade Taylor. ‘Jamie är väldigt stabil och mycket noggrann, han visar ingen känsla eller någon rädsla.

‘Jamie är en bra spelare. Nu är jag på pension, han är en att titta på.’

Taylor, från Stoke on Trent, vann den första av hans världstitlar 1990 när han var en del av British Darts Organization, då den enda stora dartkretsen.

Han var en av 16 spelare som bildade World Darts Council i 1992, företaget som blev PDC och höll sin egen version av världsmästerskapet 1994.